Matbårne infeksjoner og utbrudd i 2010
Norge har generelt en gunstig situasjon sammenlignet med andre land når det gjelder smittestoffer i mat, og mange av dem som blir registrert med næringsmiddelbårne infeksjoner er smittet ved opphold i utlandet. Forekomsten av smittestoffer i næringsmidler produsert i Norge er relativt beskjeden sammenliknet med de fleste andre land. Det samme gjelder forekomsten av smittestoffer i norske husdyrbestander.
Jevn økning kan skyldes bedre diagnoseverktøy
Antallet EHEC-tilfeller øker jevnt. Selv om det i fjor ikke ble registrert noen større utbrudd, ble det i 2010 meldt 51 tilfeller, mot mellom 10-30 i tidligere år der det ikke har vært utbrudd. Dette kan nok til dels forklares med økt oppmerksomhet og prøvetaking som følge av mye oppmerk somhet rundt EHEC i forbindelse med de nasjonale utbruddene som har vært de siste årene. Dessuten har de diagnostiske metodene gradvis blitt forbedret, slik at man i større grad finner EHEC-tilfellene.
Campylobakteriose og salmonellose - likt 2009
Antallet meldte tilfeller med campylobacteriose og salmonellose var på omtrent samme nivå i 2010 som i 2009; det var kun en svak nedgang i totalltallet for campylobacteriose, og en svak økning for salmonellose. Dette gjaldt også for innenlandssmittede. Utviklingstendensen for antall pasienter smittet innenlands så vel som utenlands, er imidlertid vanskelig å tolke, da det i 2010 manglet informasjon om smittested hos 12 % av de meldte tilfellene, noe som er høyere enn tidligere år.
Norovirus ofte årsak til utbrudd
Antallet varslede utbrudd har vært relativt stabilt de siste årene. I 2010 ble det varslet 53 utbrudd der det var mistanke om smitte via næringsmidler. Oftest mistenkes norovirus ved næringsmiddelbårne utbrudd, og dette viruset stod for nesten halvparten av de varslede utbruddene. I 11 av utbruddene varslet i 2010 var det mistanke om at smitten skyldtes et forurenset kjøkkenmiljø eller smitteførende matpersonell.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire